Uncategorized @ro

Cum sa alegeti ferestrele din plastic

By martie 11, 2022No Comments

Confortul, siguranta si eficienta energetica a incaperii depind de calitatea ferestrelor. Prin urmare, este necesar sa stiti sa alegeti corect ferestrele din plastic. Pentru a face acest lucru, merita sa studiati clasele de ferestre, caracteristicile de design, functionalitatea si feroneria. De asemenea, este important sa acordati atentie producatorului.
Daca nu stiti sa alegeti ferestrele din plastic, este mai bine sa cereti parerea expertilor. Cu toate acestea, inainte de a comanda, nu strica sa va adanciti in acest subiect. Atunci un vanzator fara scrupule nu va putea impune produse care nu corespund cerintelor dumneavoastra. Atunci cand alegeti, trebuie sa tineti cont in mod egal de calitatea si fiabilitatea tuturor componentelor, abordati cu atentie alegerea lor.

Clasa de design si profil

Designul profilului este format din metal si plastic. In interior, divizarea in camere se face cu ajutorul peretilor despartitori. Puterea si capacitatea de a retine caldura in camera depind de cantitatea acestora. Profilul este realizat din PVC, care trebuie sa fie:

 • neted;
 • fara pete;
 • realizate din material omogen.

Штапик – profil, Откос – panta, Фурнитура – feronerie, Импост – traversa, Створка – Cercevea, Рама – cadru, Стеклопакет – geam termopan, Рамный профиль – profil cadru, Створочный профиль – profil cercevea, Армируюший профиль –  profil armat, Отлив – glaf de exterior

Exista cateva tipuri de clase de profiluiri:

• Clasa A – pentru montarea in case locative. Grosimea peretilor interiori – de la 2,5 mm, cea exteriora – de la 2,8 mm.
• Clasa B – pentru instalare atat in incaperi incalzite, cat si neincalzite. Adesea profilul este realizat fara clapete de deschidere. Grosimea peretilor interiori – de la 2,5 mm, cea exteriora – de la 2,8 mm.
• Clasa C – se instaleaza in incaperi fara incalzire. Au o grosime mai mica a peretelui comparativ cu alte clase de profile.
Daca va confruntati cu intrebarea cum sa alegeti ferestre din plastic de inalta calitate pentru apartament, atunci acordati preferinta produselor de clasa A. Acestea vor oferi protectie fiabila impotriva factorilor externi si, in acelasi timp, vor ajuta la mentinerea caldurii.

Camere de aer

Designul poate consta dintr-un numar diferit de camere de aer. Cu cat sunt mai multe, cu atat cadrul protejeaza mai bine impotriva:

 • frigului;
 • sunetelor exterioare.

Cu cat este mai mare numarul de camere, cu atat profilul este mai puternic si va retine mai bine caldura in camera. Cu cat sunt mai putine camere de aer in profil, cu atat mai ieftine vor fi, dar acestea nu se potrivesc tuturor incaperilor.

De exemplu, modelele cu trei camere sunt solicitate datorita raportului optim dintre pret si gradul de protectie impotriva temperaturilor scazute. In regiunile reci, unde temperatura scade sub -30 de grade, este indicat sa instalati profile cu patru sau cinci camere de aer.

Intarirea profilului

Plasticul nu este un material foarte durabil, astfel incat profilul PVC este intarit cu insertii metalice. In acest scop, se foloseste otelul galvanizat. Grosimea armaturii este in medie de 1,5-2 mm, cu cat indicatorul este mai mare, cu atat mai bine. Insertiile de armare sunt instalate in cea mai mare camera de profil. Forma armaturii poate fi in forma de П sau patrata.

Armarea de inalta calitate a profilului elimina riscul de deformare a structurii ferestrei.

Grosimea profilului

Grosimea profilului este in intervalul 50-80 mm. Aceasta depinde de numarul de camere de aer. Profilele de pana la 60 mm grosime nu au mai mult de trei camere, 70 mm – 4 sau 5 camere de aer. Cu cat grosimea profilului este mai mare, cu atat tehnologia de productie ofera mai multe oportunitati:

NUMAUL DE CAMERE A GEAMURILOR TERMOPANE

Fereastra cu geam dublu, partea de transmitere a luminii a unei ferestre, este formata din doua sau mai multe sticle, spatiul dintre care este umplut cu aer sau un gaz inert. Camera este spatiul dintre doua sticle.

Ferestre termopan cu o singura camera sunt folosite in zone linistite cu o clima blanda. Cea mai mare cerere este cea pentru geamuri termopan, care mascheaza perfect zgomotul strazii si va permit sa mentineti temperatura optima in camera. Pentru o protectie maxima de zgomot, se recomanda sa alegeti geamuri termopan in care spatiul dintre geamuri are o grosime diferita. Si mai bine ar fi daca sticla interioara este mai subtire decat restul, ceea ce va asigura o izolare fonica maxima.

In comercializare puteti gasi si geamuri termopan cu un numar mare de camere de 3 si chiar 4. Dar trebuie luat in consideratie faptul ca, cu cat sunt mai multe ferestre cu geam dublu in design, cu atat greutatea totala a acestuia este mai mare si cu atat armaturile ar trebui sa fie mai fiabile si mai puternice.

TIP DE STICLA IN GEAMURILE TERMOPAN

Calitatea sticlei nu este mai putin importanta decat numarul de cameri in geamurile termopan. Astazi, producatorii pot folosi tipuri de sticla, precum:

 • sticla plutitoare sau float glass.Tehnologia de fabricatie face posibila obtinerea de sticla exceptional de neteda si complet identica in grosime, care poseda o transparenta sporita;
 • sticla triplex sau stratificata. Astfel de sticle constau din mai multe straturi de sticla, fiecare dintre acestea fiind laminat cu o pelicula sau un lichid special. Din acest motiv, materialul primeste o rezistenta suplimentara si este mai rezistenta la efractie, este dificil de a fi sparta si, chiar daca este deteriorat, o astfel de sticla nu lasa fragmente ascutite. Mai mult, triplexul va proteja mai fiabil apartamentul de zgomot;
 • sticla selectiva aceasta estea acoperita in timpul procesului de fabricatie sau dupa acesta in vid cu substante speciale care permite trecerea radiatiilor cu unde lungi, dar retine radiatia cu unde scurte, permitandu-va sa pastrati aerul cald din apartament cat mai mult timp posibil iarna si sa va feriti de caldura vara. Sticla selectiva poate fi de doua tipuri: i-sticla Astfel de sticla este pulverizata cu ioni de argint, are o eficienta ridicata si o transluciditate excelenta, dar se teme de influentele atmosferice, prin urmare poate fi folosita doar din partile interioare. Spre deosebire de i-sticla, k-sticla este mai rezistenta la influentele negative externe, dar are o eficienta ceva mai mica;
 • sticla plutitoare colorata sau float-glass plutitorare capacitatea de a reduce transmiterea energiei termice solare. Astfel de sticla este colorata in vrac si poate avea aproape orice nuanta. Desigur, transparenta materialului este mai mica, dar alaturi de protectia impotriva caldurii, obtineti si o atmosfera placuta si confortabila;
 • sticla armata se distinge prin prezenta plasei armate, ceea ce face ca acest tip de sticla sa fie mai sigura si mai rezistenta la foc;
 • sticla temperatase aseamana cu triplexul in proprietati, dar este realizata cu ajutorul unui tratament chimic special sau termic. Cand este stricata, un astfel de material formeaza o masa de mici fragmente sigure.

METODA DE DESCHIDERE A FERESTREI DE PLASTIC

Deschidere – blocata                                                                       Rotativa

Plianta                                                                                              Glisanta

Exista mai multe optiuni de baza pentru deschiderea unei structuri de fereastra:

 • rotativ, cel mai cunoscut noua;
 • plianta;
 • rotativ – plianta;
 • Este folosita atunci cand nu exista loc pentru o optiune de pivotare si inclinare sau designul este prea greu.

Schimbarea compactoarelor (cauciucului)

Etanseitatea completa este asigurata de o guma de etansare. Ferestrele sunt prevazute etansanti din urmatoarele materiale:

 • Optiune ieftina, cu un termen de valabilitate scazut. Se deterioreaza de la temperaturi ridicate si scazute. Se inlocuieste usor cu un sigiliu nou.
 • Convenabil pentru fabricarea de ferestre pe linii automate. Este ieftin, dar se uzeaza rapid la deschiderea frecventa a ferestrelor. Poate fi inlocuit cu usurinta daca este deteriorat.
 • Cauciuc etilen-propilenic. Material rezistent la influentele externe. Este instalat pe ferestrele segmentului de pret mediu.
 • Cea mai durabila optiune. Are un grad ridicat de rezistenta la uzura. Rezistenta buna la schimbarile de temperatura. Cu toate acestea, este dificil sa-l gasiti in comert pentru inlocuire.

Cum se verifica calitatea unei ferestre cu geam dublu?

Daca este posibil sa se efectueze o inspectie vizuala a unui esantion de unitate cu geam dublu, acordati atentie urmatoarelor detalii:

 • pe geamul termopan trebuie sa existe marca a producatorului, data productiei, sigla producatorului si informatiile despre componente sunt indicate in marcaj;
 • verificati defectele mecanice si, de asemenea, asigurati-va ca nu sunt vizibile dungi de etansare de-a lungul cadrului de distanta, daca exista dungi, geamul termopan nu este fabricat din fabrica;
 • stratul exterior de etansant trebuie sa fie ingrijit si uniform;
 • sticla nu trebuie deplasata unul fata de cealalalta.
 • fereastra luminoasa

DETALII NECESARE PENTRU FEREASTRA

Cand instalati o fereastra de plastic, nu ar trebui sa economisiti pe fleacuri – acest lucru nu va aduce mari beneficii. Ar fi mult mai rezonabil sa puneti la dispozitia structurii tot ce este necesar pentru ca functionarea acesteia sa fie cat mai durabila si confortabila.

Care sunt elementele necesare pentru a adauga o fereastra de plastic? Printre cele mai importante:

plasa contra tantarilor. Toata lumea este convinsa de necesitatea ei odata cu aparitia primaverii si a verii, deoarece acest detaliu simplu protejeaza casa de puful de plop, frunze, insecte, particule de murdarie, fara a interfera cu libera circulatie a aerului. De obicei, plasa este introdusa in cadru si poate fi indepartata cu usurinta din cadru, dar ii puteti oferi propriile bucle – aceasta este o optiune pentru ferestrele mari.

 • pervazurilor un rol decorativ si functional;
 • feronerie – benzi suspendate pentru decorarea unei deschideri de fereastra, din acelasi material ca si pervazul ferestrei;
 • pante– acestea sunt benzi care se introduc intre profilul ferestrei si pereti. Este important ca aceste elemente sa fie realizatcat mai calitativ posibil, altfel, din cauza umiditatii ridicate, vor aduna mucegai;
 • glafuri instalat din exterior si este conceput pentru indepartarea rapida a precipitatiilor. Poate parea ca acest detaliu nu este atat de necesar, dar fara el, impermeabilizarea ferestrei se distruge treptat.

Feronerie

Pentru deschiderea ferestrelor, ar trebui sa alegeti armaturi sigure si de incredere. Feroneria este una dintre cele mai importante componente ale unei ferestre. Functionalitatea designului si toate caracteristicile acestuia depind de calitatea feroneriei; feroneria asigura pana la 80% din etanseitatea ferestrei.

Includerea feroneriei depinde direct de cat de convenabil va fi sa utilizati fereastra si, in general, de durata de viata a acesteia. Este important sa acordati o atentie deosebita alegerii feroneriei, deoarece feroneria de calitate scazuta vor anula caracteristicile tehnice atat ale profilului, cat si a geamului termopan.

Increderea este cauzata de astfel de marci de feronerie precum:

 • Siegenia Aubi;
 • Roto;
 • Maco;
 • Winkhaus

Accesoriile se realizeaza din otel de inalta calitate cu acoperire impotriva coroziunii. Pentru o feronerie buna, producatorii ofera o garantie de cel putin 10 ani. Poate rezista pana la 60 de mii de cicluri de utilizare. Pentru a instala ferestre la primele etaje, sunt adesea comandate produse de feronerie cu mecanism antiefractie. Feroneria functionala are urmatoarele caracteristici:

IN CONCLUZIE

Deoarece fereastra din plastic este instalata pentru o perioada de timp suficient de lunga, este logic sa va acordati timp pentru a studia caracteristicile de design, a va familiariza cu produsele diferitilor producatori, pentru a alege fereastra ideala pentru conditii specifice.