Uncategorized @ro

Ce trebuie sa stiti despre reparatia ferestrelor din plastic?

By martie 11, 2022No Comments

Adesea, in timpul functionarii ferestrelor din plastic, apar diferite tipuri de probleme: cercevelele ferestrelor se agata de armaturi, aerul rece patrunde prin fereastra, ceea ce inseamna ca cerceveaua ferestrei nu se potriveste strans pe cadru, manerul este slabit sau, dimpotriva, este greu de manevrat. Cand apar astfel de probleme, proprietarii caselor apeleaza deseori la companii specializate sau specialisti privati care efectueaza manipulari simple cu fereastra si inlatura defectiunile aparute. Pentru a evita costurile inutile, puteti incerca sa reparati defectele de sine statator.

Manerul este slabit

In cazul in care aveti un maner rupt sau slabit sau trebuie sa instalati un nou limitator pe dispozitivul de blocare, nu sunt necesare cunostinte speciale pentru a inlocui manerul vechi sau a instala limitatorul, astfel puteti repara totul singur.

Pentru a inlocui manerul, avem nevoie de o surubelnita. Intoarcem partea decorativa care acopera cele doua suruburi. Dupa ce am desurubat aceste suruburi, scoatem manerul si dupa aceste manipulari simple fereastra este gata pentru instalarea unui nou maner sau limitator. Instalam manerul in ordine inversa, doar ca deja cu un nou maner. Feronerie pentru astfel de manipulari pot fi cumparate de la aproape orice magazin sau companie care instaleaza ferestre, majoritatea manerelor sunt realizate la anumite standarde, asa ca nu ezitati sa-l cumparati pe cel care va place. Daca manerul este slabit, trebuie doar sa strangeti 2 suruburi cu piesa decorativa.

Maner blocat

Daca la deschiderea geamului, manerul este blocat in pozitia inferioara si nu exista nicio modalitate de a inchide geamul, nu intrati in panica. Acest lucru nu s-a intamplat din cauza faptului ca ati folosit incorect fereastra, aceasta se explica prin simplul fapt ca in aceasta pozitie a manerului are loc o blocare speciala a mecanismului. Cand dispozitivul de blocare este declansat, este imposibil sa inchideti fereastra, dispozitivul de blocare este necesar pentru a nu sparge fereastra in procesul de deschidere a cercevelei ferestrei, dar poate functiona atunci cand manerul este rotit brusc in jos, ceea ce adesea se si intampla.

Pentru a debloca fereastra, trebuie mai intai sa specificati numele producatorului feroneriei instalate la fereastra, deoarece fiecare producator de feronerie produce si foloseste solutii de design originale. Fiecare companie are propriul mecanism de blocare si propriul mecanism de deblocare. In cele mai multe cazuri, logo-ul sau denumirea producatorului este stantat pe feronerie pentru a facilita cautarea pieselor de schimb, precum si pentru a facilita identificarea tipului si a designului feroneriei.

Daca pe feronerie scrie „AUBI”, cautati o placa metalica cu arcuri. Odata ce ati gasit placa, plasati-o pe etansant si rotiti cu grija si incet butonul in pozitia dorita, adesea „deschis”. Aceasta operatiune va ajuta doar in cazul in care fereastra dvs. este pur si simplu deschisa si instalata vertical, altfel se declanseaza inca un limitator. Acest limitator blocheaza functionarea mecanismului de rotatie a manerului. In acest caz, apasati si acest limitator.

Daca exista o alta inscriptie pe feronerie, de exemplu, „GU” sau „Roto”, acesti producatori de feronerie instaleaza o limba de metal pe cadru, aceasta iese din cadrul ferestrei langa maner sub un unghi usor. Pentru a debloca acest tip de feronerie, trebuie sa apasati limba si sa readuceti manerul in pozitia corecta, dar inainte de aceasta trebuie sa scoateti si blocarea manerului.

Manerul se roteste cu dificultate

Manerul se roteste cu dificultate, la intoarcerea manerului, acesta nu ajunge in pozitia finala. Aceste defecte pot aparea daca geamul este folosit indelung sau daca nu exista lubrifiere in mecanismul de inchidere.

In absenta lubrifierii, este necesar sa achizitionati un lubrifiant special cu o putere mare de penetrare sau sa utilizati ulei de masina obisnuit. Unsoarea se aplica cu grija pe toate partile mobile ale ferestrei.

Daca fereastra se lasa, este necesara reglarea folosind suruburile de reglare situate pe balamaua inferioara si in partea de sus, langa foarfece.

Etansantul permite fluxului de aer sa circule

Daca etansarea este instalata calitativ, dar fereastra nu se potriveste perfect si etansarea nu isi indeplineste functia, este necesar sa se roteasca excentricele. In feroneria ROTO, pe contraplaca situata pe rama ferestrei, exista un orificiu pentru cheia hexagon, trebuie sa incercati sa rotiti cu atentie acest surub de reglare, sensul de rotatie este determinat prin metoda incercarii.

La feroneria fabricata de alte companii, inainte de a incepe lucrul, este necesar sa se examineze cu atentie toate elementele sale, iar in elementele in miscare trebuie sa existe gauri speciale pentru cheia hexagon. Cheia hexagon se roteste in directia etansarii si cu cat spatiul dintre etansare si fereastra este mai mic, cu atat forta de prindere va fi mai puternica. Forta de prindere nu trebuie abuzata prea mult, deoarece etansarea este realizata din cauciuc moale, care isi pierde proprietatile in timp si se poate deteriora, ceea ce va duce la o durata de viata mai scurta si la inlocuirea ulterioara a etansarii.

De asemenea, este necesar sa se acorde atentie pozitiei rolelor; potrivirea cercevelei pe fereastra depinde si de instalarea acestor componente. Pentru a schimba locatia de instalare, trebuie sa desurubati suruburile de fixare si sa instalati rola in locul potrivit. Daca sarcinile efectuate nu a dus la succes, atunci este mai bine sa invitati un specialist in domeniul reparatiei ferestrelor din plastic.