Uncategorized @ro

Reglam ferestrele in regimul „iarna” in sezonul rece

By ianuarie 11, 2022No Comments

Configurarea sistemelor de ferestre din PVC fara probleme permite proprietarilor acestora sa stabileasca nivelul de presiune al cercevelelor pentru a seta nivelul necesar de schimb de aer. Aceasta functie este folosita pentru a comuta ferestrele la diferite regimuri de anotimp, la cererea proprietarului.

Astazi, fiecare a doua familie are ferestre metal-plastic; acestea sunt instalate atat in cladiri monolitice, cu mai multe etaje, cat si in gospodarii privatde inaltime joasa. Practica arata ca nu toti proprietarii fericiti ai acestor produse sunt informati despre adevarata lor functionalitate.

Sa vorbim despre una dintre functiile, reglarea ferestrelorreglarea regimului ferestrei de plastic din regimul de iarna in regimul de vara oferind usurinta in utilizarea structurii.

Care sunt regimurile speciale de functionare ale ferestrelor din plastic oferite de producator, conceptul si varietatile acestora.

  Exista doua optiuni pentru utilizarea regimurilor de ferestre:

 1. In primul rand este regimul de iarna al ferestrelor din plastic. In aceasta pozitie, aerul cald se pastreaza mai mult timp, creand un microclimat favorabil.
 2. Un regim foarte util regimul de vara al ferestrelor din plastic. Aceasta manipulare presupune o potrivire mai putin stransa a cercevelei. Prin urmare, acest regim presupune optiunea liberei circulatii a fluxurilor de aer.
 3. Regimul standard. Structura ferestrei isi indeplineste functiile la fel de fiabil, in orice moment al anului.

De ce este necesar sa ajustati regimurile ferestrelor din PVC

Prin intermediul procesului de reglare, este posibila modificarea parametrilor de prindere a cercevelei. Dupa cum stiti, in timpul inghetului, aproape orice material se micsoreaza, iar atunci cand temperatura ambientala creste, se extinde. In esenta, reglarea de furnitura ferestre PVC reduce de fapt nivelul de uzura a elementelor de fixare si a garniturilor. Va recomandam sa utilizati aceasta procedura atunci cand:

 • exista un curent de aer de la fereastra;
 • este inregistrata functionarea incorecta a intregului sistem;
 • cerceveaua se lasa, ceea ce se intampla din cauza uzurii severe a balamalelor.

Gigantii mondiali-producatori de sisteme de ferestre PVC, cum ar fi Maco, Roto etc., ofera clientilorsai oportunitatea tehnica unica de a comuta mecanismul ferestrei intre diferite regimuri pentru a crea o atmosfera de camfor in camera. Dar in prezent, configurarea nodurilor (nu bugetare conform clasei) ale unei structuri de ferestre este deja o necesitate obligatorie, si nu o exceptie.

Cum sa recunoasteti daca exista posibilitatea tehnica pe cont propriu de a comuta geamurile in regimul de iarna?

Deseori, la desfasurarea activitatilor de repararea ferestrelor, proprietarul ferestrelor metal-plastic nu este in mod natural informat despre potentialul sau operational. Pentru a intelege esenta problemei, ar trebui sa studiem cu atentie nu numai aspectul fitingurilor, ci si marcajele acestora si, in special, a blocatorului basculant.

Un excentric (numit si pivot/ blocator basculant) este o componenta care regleaza forta de apasare a cercevelei catre cadru. De obicei este montat pe partea laterala a cercevelei.

In cazul in care pe suprafata acestei unitati tehnice exista gauri speciale pentru o cheie hexagonala (surubelnita) sau piesa este realizata intr-o configuratie ovala, aceasta inseamna ca fitingurile specificate permit operarea ferestrei in diferite regimuri.

Виды оконных цапф

Овальная оконная цапфа

Cand afara este vreme de iarna, este indicat sa setati geamurile in regimul „iarna”?

Expertii recomanda comutarea mecanismelor ferestrelor atunci cand temperatura aerului die dupa fereastra (de afara) scade, adica in octombrie sau noiembrie, in functie de regiune. Este permisa mentinerea regimului „vara” in perioada de iarna a anului, cand cauciucul de etansare este de buna calitate.

Inginerii recomanda operarea ferestrelor din PVC in regimul „vara” pe tot parcursul anului, atunci cand nu exista conditii prealabile obiective pentru a comuta armaturile intr-o pozitie diferita.

Sa analizam regimurile de functionare a ferestrelor PVC?

Va oferim doua optiuni pentru a verifica acest lucru:

 1. Setam pozitia cu ajutorul hartiei. Prindem o coala A4 intre cercevea si cadru si inchidem fereastra. Fixam pozitia foii: daca este intinsa, atunci are loc regimul „vara”, cand hartia se rupe sau se intinde – functia „iarna” este setata.
 2. Studiem pozitia excentricului cu ajutorul liniutei speciale sau a unui asterisc aplicat asupra acestuia. Cand acest semn este rotit in directia incaperii – „regimul de iarna”, in directia strazii – „regimul de vara”.

Положение эксцентрика в зимнем и летнем режиме окна

Documentatia tehnica reglementeaza un principiu diferit de functionare pentru excentricele ovale in configuratie. Cand sunt pozitionate vertical si se fixeaza o usoara prindere a cercevelei, acesta este regimul „vara”. Cand este plasat orizontal – adica se vede o presiune mult mai stransa – regimul „iarna”.

Регулировка цапф на пластиковых окнах – разные режимы прижима оконной створки

 

Aveti nevoie de ajustarea de geamuri din plastic in regimul de iarna.

Procedura include urmatorii pasi:

 1. Gasim blocatoarele basculante in structura ferestrei.
 2. Stergem si curatam furniturile.
 3. Curatam si ungem toate elementele.
 4. Inspectarea tuturor blocatoarelor basculante si determinarea pozitiei in care se afla.
 5. Punem excentricile in pozitia corecta. Aceasta necesita o cheie hexagonala.
 6. Inspectati cu atentie blocatoarele basculante pentru corectitudinea reglarii, verificati pozitia cu o foaie de hartie prinsa (asa cum este descris mai sus).

Unele fabrici de productie in mod special „ineaca” in mod specific blocatorul basculant in cercevea. Pentru a roti astfel de piese, trebuie mai intai sa le trageti afara, apoi sa le fixati in pozitia dorita si apoi sa le readuceti in pozitia initiala.

Cum se instaleaza  ferestre din plastic in regimul de iarna – recenzie video

Regimul de ventilatie al ferestrelor PVC in regimul „iarna” functioneaza in mod standard.

Setarea regimului „vara” se realizeaza in acelasi mod, dar in ordine inversa.

Specificul procesului de personalizare a elementelor ferestrelor sunt principalele cerinte.

 1. In primele 12 luni de utilizare a structurii ferestrei, nu este necesar sa efectuati aceasta procedura, deoarece fereastra functioneaza in regimul optim.
 2. De obicei, treglarea se efectueaza o data la 6 luni.
 3. Nu este recomandat sa actionati geamul in regimul „iarna” in timpul sezonului de vara.

Deci, merita sa comutati ferestrele metal-plastic in regimul „iarna” ???

Practica arata ca schimbarea constanta si frecventa a regimurilor de functionare a ferestrei afecteaza negativasupra cauciucului de etansare.

De asemenea, este afectata negativ de conditiile meteorologice nefavorabile, ceea ce duce in cele din urma la distrugerea garniturii de cauciuc. In regimul de vara, uzura acestei componente este mai mica.

Afirmatii finale

Tinand cont de functionalitatea ridicata a ferestrelor moderne, ar trebui sa luati in considerare cu atentie necesitatea de a utiliza si instala o optiune sau alta.

Trecerea frecventa dintr-o pozitie in alta provoaca o uzura mai rapida a garniturii de cauciuc. Daca e necesara reglarea instalarii ferestrei intr-o pozitie sau alta, tine de discretia proprietarului.