Uncategorized @ro

Avantajele si dezavantajele ferestrelor din plastic si aluminiu

By iulie 21, 2022No Comments
reparatii termopane 2022

Dezvoltarea tehnologiilor pentru producerea anumitor produse, printre altele, priveste industria constructiilor. Asadar, sistemele de vitrare cu diferite caracteristici de performanta sunt acum produse nu numai cu lemn, ci si cu liant din plastic si aluminiu. Acesta din urma a inceput treptat sa inlocuiasca materialul natural din mai multe motive justificate. Reparatii termopane din plastic sau aluminiu se efectueaza cel putin dupa 3-5 ani. Intre ramele polimerice si cele metalice, la randul lor, exista diferente semnificative in ceea ce priveste proprietatile fizice si chimice. Pentru a face cea mai buna alegere de profil pentru un anumit obiect, trebuie sa intelegeti avantajele si dezavantajele acestora.

Descrierea generala a sistemelor plastice

Pentru realizarea profilului se foloseste clorura de polivinil structurala. Acest tip de PVC se caracterizeaza prin rezistenta ridicata la temperaturi extreme, stres mecanic si reactivi chimici. In plus, in compozitie sunt introdusi aditivi stabilizatori pentru a proteja plasticul de radiatiile UV si de alti factori negativi. Aditivii si colorantii sunt, de asemenea, folositi pentru a imbunatati aspectul legaturii.

In functie de grosimea peretilor interiori si exteriori, se disting trei clase de profil:

  • A – 2,5, respectiv 2,8 mm;
  • B – 2 si 2,5 mm;
  • C – valorile nu sunt reglementate.

Avantajele reparatii geam termopan includ urmatoarele:

  • nivel ridicat de etanseitate;
  • conductivitate termica scazuta;
  • existenta unei alegeri de dimensiune si caracteristici in functie de numarul de camere din interiorul profilului gol;
  • usurinta in prelucrare, posibilitatea de fabricare a ramelor cu geometrii diferite;
  • instalare simpla a accesoriilor suplimentare antiefractie;
  • vopsirea in totalitate sau laminarea suprafetei cu imitatie de materiale naturale (piatra, lemn) si artificiale (tesatura) este acceptabila.
  • versatilitate in ceea ce priveste vitrarea spatiilor cu un scop sau altul.

Printre altele, de fapt, in fiecare localitate exista una sau mai multe companii care instaleaza si intretin ferestre din plastic. Adica executarea comenzilor are loc intr-un timp scurt, puteti selecta mesterii dupa rating sau costul serviciilor.

Pe langa avantajele rezonabile, exista si o serie de dezavantaje de care ar trebui sa fiti constient. Acestea includ:

  • existenta restrictiilor privind dimensiunea structurilor si a sectiunilor individuale, deoarece rezistenta plasticului are valori limita;
  • susceptibilitatea la deformare din cauza expansiunii termice si rezistenta slaba la abraziune, stres mecanic;
  • etanseitate ridicata, care contribuie la formarea condensului;
  • rezistenta relativ scazuta la radiatiile UV, care in timp se manifesta prin schimbarea culorii initiale;
  • cercevele impreuna cu insertiile armate si fittingurile (feroneria) cantaresc mult;
  • profilul larg reduce aria totala de transmisie a luminii deschiderii;
  • cost ridicat pe fondul optiunilor alternative.

In plus, productia de plastic si eliminarea materialelor necorespunzatoare pentru reciclare dauneaza mediului.

Caracteristici generale ale ferestrelor din aluminiu

Structurile cu profil metalic erau odata potrivite numai pentru vitrarea spatiilor neincalzite. Astazi, producatorii au dezvoltat sisteme care pot inlocui complet repararea steclopachet din plastic si lemn. Sa revizuim avantajele si dezavantajele fiecarui tip de fereastra.

Geamuri reci

Versiunea clasica a profilului de aluminiu indeplineste caracteristicile metalului in sine. Acesta are urmatoarele avantaje:

  • rezistenta mecanica ridicata, precum si indoire si intindere, care contribuie la stabilitatea structurii la rafalele puternice de vant;
  • datorita rezistentei, profilul are o latime mica, astfel incat zona de transmisie a luminii a deschiderii creste pe fundalul ferestrelor cu legare din plastic;
  • greutatea specifica mica in total exercita o sarcina nesemnificativa asupra bazei de sprijin;
  • condensul se acumuleaza rar la suprafata, prin urmare, probabilitatea formarii de ciuperci cu mucegai este redusa;
  • durata de viata declarata este de 50-80 de ani;
  • nivel ridicat de protectie antiefractie cu si fara accesorii suplimentare;
  • plasticitatea metalului permite fabricarea de ferestre de configuratie complexa;
  • suprafata este potrivita pentru vopsire repetata cu vopsea – pulbere;
  • mentinerea profilului si armaturilor incorporate, alte elemente structurale inlocuibile.

De asemenea, adesea avantajul definitoriu este costul redus al unui profil pentru vitrare la rece. In comparatie cu ferestrele din plastic, ferestrele din aluminiu sunt mai ieftine.

Dintre deficiente, se remarca urmatoarele:

  • coeficient ridicat de conductivitate termica si izolare fonica;
  • nivel scazut de etanseitate al sistemelor cu circuit de etansare de tip perie;
  • aspectul profilului nevopsit nu contribuie la cresterea confortului in spatiul de locuit.

Toate avantajele si dezavantajele ferestrelor metalice se reduc in principal la caracteristicile aluminiului. Acest lucru este justificat de lipsa completarilor functionale la profilul pentru sistemele reci.

Geam la cald

O astfel de legare a ferestrelor a fost modificata pentru a mari indicatorii care sunt importanti pentru o camera incalzita. In special, se caracterizeaza prin:

  • protectie imbunatatita a interiorului impotriva zgomotului stradal, temperaturilor extreme;
  • rezistenta crescuta la sarcini, ceea ce permite vitrarea deschiderilor mai mari fara cresterea pierderilor de caldura;
  • este posibila completarea designului cu plase de tantari.

Performanta profilului cald se mentine atunci cand temperatura exterioara scade la -30 0C. Cu toate acestea, este imposibil sa inlocuiti complet ferestrele din plastic cu cele din aluminiu, ceea ce este justificat de proprietatile termice ale metalului. Pot fi identificate si dezavantaje precum:

  • protectie slaba a golurilor de montare;
  • cost ridicat al profilului izolat.

Pentru a imbunatati performanta de izolare termica a cadrului, este amenajata o asa-numita diferenta termica. Caracteristicile depind de latimea acestui gol. Cresterea acestuia este insotita de o crestere a costului final al ferestrei, care in total va depasi preturile sistemelor din plastic economisind energie.

Analiza comparativa a ferestrelor din aluminiu si PVC

Informatiile generale nu sunt de obicei suficiente pentru a determina cea mai buna optiune. Prin urmare, merita analizate caracteristicile de baza ale sistemelor de profil.

Conductivitate termica

Aceasta este una dintre principalele diferente dintre plastic si aluminiu. Primul este caracterizat de un indicator de 0,19 W/ m*K, pentru al doilea – 230 W / m*K. Totusi, intr-un profil complex din PVC cu armatura din otel si aluminiul cu diferentieri termice pot avea proprietati termice similare.

De asemenea, merita luata in considerare prezenta uneia sau altei steclopachete cu geam dublu, 1-2 contururi de etansare cu compozitie diferita. Pentru a determina valoarea finala se foloseste o formula complexa. Este mai usor sa faceti diferenta cu o camera termica.

Daca conditiile climatice nu sunt severe, atunci alegerea intre o fereastra cu geam dublu cu o singura camera in legatura PVC si o fereastra calda din aluminiu este una individuala. In regiunile reci, se instaleaza geamuri din plastic cu mai multe camere.

Configuratie

Ambele materiale sunt potrivite in mod inerent pentru fabricarea oricaror sisteme de ferestre in ceea ce priveste geometria si tipul de deschidere a cercevelei. Cu toate acestea, structurile de pliere si alunecare paralela sunt rareori realizate folosind un profil din PVC, ceea ce este justificat de dimensiunile si caracteristicile de rezistenta ale acestuia.

Securitate

Metalul in sine este un material de incredere. Daca profilul de aluminiu este completat cu fitinguri de blocare, atunci deschiderea va fi protejata de efractie la un nivel ridicat. Cadrele din plastic pot fi aduse la o stare apropiata din punct de vedere al clasei de siguranta prin intarire cu insertii din otel ingrosat, folosind mecanisme antiefractie. Dar vor fi in continuare inferioare omologilor din metal.

Cost

Politica de preturi depinde de marca, dimensiuni si complexitatea geometrica a designului, configuratiei. Daca comparam ferestrele din aluminiu si plastic similare ca dimensiune si „umplere”, atunci primele vor costa cu aproximativ 30-40% mai putin. Totusi – aceasta afirmatie poate fi contestata daca sunt luati in considerare si alti factori care reduc sistemele la caracteristici termice identice.

Tendinta ascendenta a preturilor poate fi prezentata conditionat dupa cum urmeaza:

  • geamuri la rece cu profil de aluminiu;
  • fereastra din plastic cu un singur geam;
  • structura metalica cu diferentiere termica;
  • geam din PVC cu mai multe camere cu proprietati de economisire a energiei.

Daca luam in considerare setul complet al sistemului, tinand cont de pante, pervazuri si finisaje exterioare, atunci costul final conform devizului poate diferi de modelul indicat.

Recomandari pentru alegerea sistemelor de vitrare

La alegerea blocurilor de ferestre, pe langa buget, este necesar sa se tina cont si de caracteristicile obiectului vitrat si de caracteristicile tehnice ale ferestrei dorite. Conditiile de functionare includ tipul de incapere, temperatura de functionare in interiorul si exteriorul cladirii, clima unei anumite zone.

Cele mai frecvente decizii sunt:

  1. Vitrarea panoramica se realizeaza folosind un profil de aluminiu.
  2. Pentru fatade, sunt selectate numai sisteme de metal usor.
  3. Pentru obiectele de tip nerezidential fara incalzire regulata, orice profil este potrivit, se introduce un pachet de sticla sau un pachet cu o singura camera. De asemenea, este selectat aproape orice tip de cercevea cu deschidere.
  4. Balcoanele, serele, verandele, constructiile aditionale pentru alte scopuri, care se incalzesc permanent, sunt vitrate cu geamuri clasice din PVC sau aluminiu cu rame calde.
  5. In case sau apartamente, de regula, sunt instalate sisteme standard cu geamuri termopan, in care exista 1 sau 2 camere. Daca geamurile sunt necesare pentru un balcon incalzit izolat, atunci se merita sa alegeti un profil din plastic in combinatie cu geamuri termopan cu economie de energie.

Recomandarile de mai sus se aplica atat ferestrelor, cat si usilor cu insertii translucide. Designul blocurilor este selectat conform unei scheme similare.