În locuinţele noastre există multe spaţii „moarte”, care însă, dacă sunt reevaluate, pot deveni funcţionale. În această categorie intră şi pervazul, pe care, de cele mai multe ori, îl neglijăm, subapreciem sau pur şi simplu îl considerăm inutil. Cum putem să valorificăm zona din faţa ferestrei şi să o transformăm într-una de interes? Iată o întrebare pentru care avem nu unul, ci mai multe răspunsuri.
Pervazul interior reprezintă partea inferioară a golului unei ferestre, care are un dublu rol: funcţional şi decorativ. Astfel, pe de o parte protejează peretele şi întregeşte fereastra, pe de altă parte pune în valoare finisajele şi decorul interior
1. Loc de expunere a obiectelor dragi
Spaţiul din faţa ferestrei se poate transforma într-un colţ de suflet, în care să aşezaţi obiectele şi amintirile la care ţineţi cel mai mult. De exemplu, pe pervazul din living sau dormitor îşi pot găsi locul fotografii înrămate, decoraţiuni, vaze cu flori, sfeşnice cu lumânări şi multe alte lucruri care vă sunt dragi. Lumina naturală le va pune în valoare ca într-o vitrină. Eventual, dacă nu vă place ideea de a fi complet „descoperiţi”, puteţi accesoriza fereastra cu o perdea transparentă, care să lase razele soarelui să intre în interior şi totodată să vă permită să admiraţi obiectele expuse. Totuşi, evitaţi să puneţi pe glaf obiecte foarte voluminoase sau înalte, deoarece vor obtura lumina.
2. Mini-grădină
Indiferent că locuiţi într-un apartament de bloc sau într-o casă pe pământ şi aveţi un glaf de dimensiuni generoase, ar fi păcat să nu îl folosiţi pentru a vă amenaja o mini-grădină interioară. Aceasta va schimba radical aspectul locuinţei: îi va da culoare, frumuseţe şi… oxigen. Pervazul este locul perfect pentru a creşte plante decorative şi aromatice, care vor beneficia de toate condiţiile necesare unei dezvoltări optime. Iată cum să alegeţi plantele în funcţie de amplasarea pervazului: dacă acesta se găseşte pe latura de est sau sud-est, este excelent, pentru că cele mai multe plante se mulţumesc cu lumina naturală oferită de soare dimineaţa; în cazul în care glaful este orientat către vest, aveţi nevoie de plante mai rezistente la lumina puternică a soarelui, de care veţi avea parte în fiecare după-amiază; dacă pervazul se află pe partea de nord, optaţi pentru plante care iubesc umbra.