Servicii

Reglajul ferestrelor si usilor

Geamurile termopane sunt promovate ca fiind o investitie de lunga durata, fara bataie de cap, dar din cand in cand e necesar sa mai facem mici reglaje la feronerie. Este o problema frecventa ca, dupa montarea termopanelor, sa apara necesitatea reglarii lor. Si, de cele mai multe ori, ne dam seama de acest lucru la cateva zile, saptamani sau chiar luni de la montare. Procesul de instalare si de montare a usilor termopan nu se incheie in momentul in care ultimul surub a fost strans si ultima verificare facuta. Colaborarea cu clientul se mentine pe intreaga perioada de garantie a lucrarilor si in tot acest timp raspundem la solicitarile pe care clientul le are.

De obicei, dupa o anumita perioada de timp, atat usile cat si ferestrele termopan necesita reglaje. Aceste reglaje fac parte din mentenanta si sunt necesare atunci cand integritatea geamurilor si a usilor este compromisa. Este indicat sa se realizeze reglaje periodice, pentru a evita o deteriorare mai mare in timp.

In primul rand, pentru orice reglaje la termopane ai nevoie de cheie imbus. Ne referim aici mai ales la marimile 3 si 4, dar un set complet nu strica la casa omului.

Un geam care „se lasa”, adica partea orizontala nu mai e paralela cu tocul, are de cele mai multe ori probleme la balamaua superioara. Aceasta se poate remedia folosind o cheie imbus de marimea 4. Sus, pe partea superioara a canatului se pot observa doua platbande metalice suprapuse cu 3 suruburi. Doua suruburi sunt de reglare, anume surubul din stanga (cel mai aproape de balama) si cel din mijloc. Al treilea are rol de prindere. Daca nu sunteti multumit, puteti incerca sa ajustati si balamaua de jos. Aceasta are suruburi de reglare atat in fata (cum privim cu geamul inchis, partea mai aproape de pervaz a balamalei), cat si pe lateral. Surubul de pe lateral care poate fi actionat ori din exterior, ori din interior deschizand geamul, afecteaza orizontalitatea acestuia. Acesta este surubul care ne intereseaza!

Celalalte doua suruburi de reglare de la balamaua de jos sunt: cel din fata, care regleaza forta de etansare a geamului (imbus marimea 3) si cel de sus (am putea spune de pe „coloana vertebrala” a balamalei, ascuns sub un plastic mai lung) care se poate actiona inserand imbusul pe verticala in orificiu, ridica sau coboara geamul fara sa afecteze orizontalitatea acestuia.

Reglajul elementelor mobile si de imbinare din structura unui geam sau a unei usi termopan se face in general de personal cu pregatire tehnica, mai ales atunci cand sunt necesare sincronizari. Desi se spune ca ajutat de un imbus, puteti sa reparati sau sa reglati orice tip de usa sau geam termopan, nu este indicat sa faceti aceste reparatii ad-hoc.

Daca totusi va incumetati sa le faceti, considerati-le reparatii temporare, urmate de interventia la solicitare a echipei noastre de specialisti in acest domeniu.

Reglajul tamplariei termopan din PVC este un procedeu destul de complex in sensul ca , daca nu este efectuat in cunostinta de cauza poate duce la neputinta de a mai inchide fereastra termopan.

 

Evetuale probleme care necesita reglaj:

• Fereastra termpan loveste in partea de jos a laturii cu manerul, sau fereastra loveste in partea de sus a laturii cu manerul
• Fereastra cade din foarfeca atunci cand este deschisa normal
• Se incearca deshiderea normala a ferestrei dar aceasta se deschide si pe oscilobatant (de sus)
• Simtiti ca intra curent pe langa garnitura de termopan. Aici apare si fenomenul de „suieratul vantului”

Balamalele turcesti fixe nu pot fi reglate decat prin repozitionarea lor in raport cu tocul, operatiune ce trebuie efectuata numai de catre specialisti!
Fereastra din PVC are in compunere un mecanism complex de feronerie cu multiple zone de reglaj, acestea fiind concepute sa fie folosite doar de personalul calificat.

Leave a Reply