ELEMENTELE PRINCIPALE ALE UNEI FERESTRE:
● Tocul ferestrei – este cel care sustine cercevelele si face legatura cu elementele constructive adiacente, pereti sau structura. Exista si varianta de toc orb, care in anumite cazuri poate intermedia prinderea tocului ferestrei de elementele adiacente. Se foloseste in cazul in care termoizolatia fatadei nu are grosimea necesara pentru a asigura termoizolarea perimetrala a ferestrei.
● Rama ferestrei – cerceveaua – este cea care sustine vitrajul (din sticla sau plastic) si care permite deschiderea ferestrei. Este foarte important ca legatura dintre toc si rama sa fie cat mai etansa, pentru a nu permite infiltratii de apa sau trecerea aerului.
● Vitrajul, geamul – este cel care confera ferestrei o parte importanta a calitatilor acesteia. La ora actuala nu se mai utilizeaza geamuri simple, ci numai unitati vitrate duble sau triple (geam termopan cu doua sau trei foi de sticla) care pot asigura atat protectie solara, termica dar si indeplinesc anumite cerinte de securitate si de estetica.
● Parapetul – reprezinta inaltimea peretelui de sub fereastra si poate avea inaltime variabila, in functie de arhitectura fatadei. Inaltimea “normala” a unui parapet este cuprinsa intre 80 – 90 cm, dar poate fi si mai inalt la cladirile cu multe etaje. In cazul parapetilor mai mici de 80 cm, radiatoarele (caloriferele) pot fi montate langa ferestra.
● Buiandrugul – reprezinta un element structural care se afla situat deasupra ferestrei cu rolul de a sustine zidaria de deasupra acesteia (daca este cazul!). Denumirea s-a extins la toata zona de deasupra ferestrei si care poate avea inaltime variabila in functie de tipul de structura al constructiei.
● Feroneria – cuprinde atat balamalele si mecanismele de inchidere a ferestrei dar si garniturile de etansare. In functie de materialul din care este confectionata tamplaria este foarte important ca feroneria sa suporte modul de utilizare si comportament al acesteia. O feronerie performanta poate prelungi durata de utilizare a ferestrelor.
● Elemente de finisare, accesorii:
▪ Solbanc – cunoscut ca si glaf de exterior, are rolul de a impiedica acumularea de apa la partea de jos a unei ferestre, precum si scurgerea apei direct pe fatada.
▪ Glaful de interior – are rol decorativ si in functie de latime, poate ascunde sub el radiatorul sau poate face parte din masca pentru radiator.
▪ Profilele de ancadrament – sunt elemente de finisaj care apartin de stereotomia de fatada dar care incadreaza fereastra sau usa, replicand elemente de tip coloana, capitel, cheie de bolta si se pot folosi atat reabilitarea fatadelor vechi dar si pentru constructii noi. Se pot utiliza atat la interior cat si la exterior.
▪ Grilaje decorative: au rol in securitatea cladirii, dar prin felul in care arata pot avea si rol decorativ. In general sunt fixe dar exista si variante de grilaje mobile.
Elemente de protectie solara. Au rolul de a proteja atat fereastra dar si interiorul de conditii extreme, viscol, furtuna, soare puternic, grindina, dar pot avea si un rol in asigurarea securitatii. Acestea pot fi grupate in doua categorii:
De exterior – obloane, copertine, rulouri de exterior, brisesolei- uri.
De interior – jaluzele, draperii, perdele si chiar obloane de interior.
Desprea acestea, mai detaliat in partea a II a.